Utställning i domkyrkan avslöjar nya sidor hos Luther

Under början av februari ska länsborna få lära känna reformatorn Martin Luther. En utställning i domkyrkan, som invigdes på fredagen, ska visa hur Luther levde och vad han gjorde.

Utställningen består av föremål, dokument och bilder som skildrar olika händelser i Luthers liv. Den berättar också om den reformation som han startade och som drog fram över Europa i början av 1500-talet.

Utställningen har tidigare visats i Kanada, Tyskaland och Danmark och har nu stannat till i Växjö. Och den ger delvis en annan bild av Luther, än den vi vanligtvis har i Sverige.

- Bilden av Luther som sitter på våra axlar och klagar på oss för att vi inte är tillräckligt skötsamma är en kolossalt orättvis, Luther ville tvärtom att vi skulle våga leva, säger biskopen Anders Wejryd.

- Som människa provocerande och grov i munnen och självklart väldigt produktiv, han skrev mängder av texter och musikstycken, fortsätter Wejryd.

En av dem som kommit för att se utställningen var Växjöbon Agnes Igler, som från början kommer från Estland.

- Där var bilden helt annorlunda än i Sverige, där hade vi alltid bilden av Luther som en vanlig människa, en kul typ, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".