Körkortet tillbaka efter alkolåsförsök

Istället för indraget körkort kan rattfyllerister få installera alkolås.
Nu har de första som ansökte om alkolås i Kronobergs län slutfört försökstiden med läkarbesök och blåskontroller i bilen.

Två personer har fått tillbaka sina körkort efter att ha hållit sig nyktra vid ratten i två års tid.
Sveriges Radio Kronoberg har träffat en av dem första som nu fått tillbaka sitt körkort.
- Jag har inte druckit någon sprit på två år sedan detta inträffade. Det hade jag kanske inte gjort ändå. Men det är klart man får en tankeställare, säger mannen som vill vara anonym.

Pågår till 2009
Vägverket och länsstyrelserna står bakom försöket med alkolås som ska pågå till 2009. Syftet är att minska rattfylleriet.
De utvärderingar som görs löpande visar att hälften av dem som deltar i alkolåsförsöket klarar av att hålla sig nyktra när de kör bil.

Omkring 6000 förare förlorar varje år sitt körkort på grund av rattfylleri. Idag har runt 800 rattfyllerister i landet alkolås installerat i sina bilar.
Den som väljer att medverka i försöket med alkolås får göra läkarbesök var tredje månad för provtagning och installera ett alkolås som kontrollerar förarens utandningsluft innan bilen kan startas.

Dyrt
Är alkoholhalten över 0,2 promille vid två tillfällen utesluts personen ur försöket. Om den som medverkar däremot håller sig nykter i två år får personen ett nytt körkort.
Det är långt ifrån gratis att vara med i alkolåsförsöket. Den enskilde deltagaren får räkna med kostnader på upp mot 50 000 kronor.
- Den är en bra lösning för många men alla har inte råd att betala de pengarna, säger mannen som nu fått tillbaka sitt körkort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".