Arga muslimer påverkar länsföretag

Ljungbyföretaget Enertech som säljer bland annat oljebrännare avbryter nu delar av sitt samarbete med sin danska underleverantör. Skälet är påtryckningar från återförsäljarna i Saudiarabien och Jordanien som vägrar köpa oljebrännare som innehåller danska komponenter.

- Efter teckningarna och de uppror som varit har vi blivit kontaktade av våra agenter som säger att de inte kan köpa våra produkter med danska komponenter, säger Enertechs exportchef Helge Nilsson.

Nidbilderna på profeten Muhammed som publicerades i Danmark och som lett till upplopp och nedbrända ambassader har nu fått efterverkningar också i Kronoberg. Ljungbyföretaget Enertech som säljer oljebrännare över hela världen har nu fått krav på sig från sina återförsäljare i Saudiarabien och Jordanien att omedelbart sluta använda danska komponenter i sina brännare. Påtryckningar som Helge Nilsson inte vill ha några synpunkter på.

Enertech måste nu alltså ställa om delar av sin produktion för att tillfredsställa marknaden i mellanöstern. Den danska leverantören byts helt enkelt ut mot en annan. Själva bytet innebär inga ekonomiska förluster för Enertech säger Helge Nilsson, däremot kan det bli vissa förseningar i leveranserna. Och eftersom ungefär en tiondel av de oljebrännare som går på export säljs till just Saudiarabien och Jordanien var bytet av leverantör nödvändigt för att inte förlora marknadsandelar säger Helge Nilsson.

- Med all säkerhet tappar vi i försäljning, men vi försöker nu minimera skadan så mycket som möjligt, avslutar Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".