Hårda besparingar gav överskott åt Växjö kommun

Växjö kommun gick 35 miljoner kronor plus förra året. Det visar kommunens preliminära bokslut för 2005. Och det här det är en rejäl förbättring jämfört med 2004 då Växjö kommun gick back med 82 miljoner.

- Det är bättre än väntat, säger kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson.

En anledning till överskottet är enligt Carl-Olof Bengtsson att statsbidragen höjts något. Men till största delen är det Växjö kommuns hårda besparingar inom olika nämnder, som gett reslutat. Socialnämnden redovisar ett överskott på nästan 10 miljoner kronor. Pengar som nämnden tjänat in genom att satsa på öppenvård på hemmaplan, istället för att köpa in dyra institutionsplatser.

Skol- och barnomsorgsnämnden och Tekniska nämnden har också sparat mycket pengar, 8 miljoner kronor, respektive 7 miljoner kronor. Men trots alla pengar som nämnderna sparat, så kan de inte vänta sig att få ta del av överskottet.

- Vi har gått minus i två år tidigare och nu måste de här pengarna användas till att återställa de förlusterna,  säger Carl-Olof Bengtsson.

Och Carl-Olof Bengtsson anser inte att skolan, barnomsorgen, eller socialnämndes verksamheter, har blivit sämre genom alla besparingar.

- Jag anser att vi har en bra service i kommunen, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".