Stiftet ska förbättra kyrkomiljön

Fukt-, mögel - och torkskador kan hindra allergiska personer från att besöka kyrkan. Det förstör dessutom kulturminnen. Men nu ska Växjö stift försöka hindra detta i ett pilotprojekt för att förbättra miljön i kyrkorna.

Genom att samla kunskap från experter om möjliga åtgärder ska föremål räddas och kyrkorna bli allergivänliga.
- Vi måste lära oss att ställa de rätta frågorna, säger stiftsantikvarien Torbjörn Sjögren, och syftar på att rätt information måste hittas och spridas till dom som arbetar i kyrkförsamlingar.

Sammordna
För kunskaperna finns, det gäller bara att samordna dem. Ett problem har nämligen varit att det bara är en sorts skada som behandlas. Till exempel kan en luftavfuktare minska mögelangrepp men samtidigt göra det för torrt vilket gör att färgen på träet spricker och faller av, förklarar Torbjörn Sjögren.

Projektet ska leda till att alla kyrkor är öppna för alla människor, även de som inte tål mögel. Dessutom ska det kulturarv som våra kyrkor innehåller bevaras på bästa sätt.

Kostnader
Projektet syftar även till att bedöma kostnaderna för att rädda kyrkorna.
- Vi kommer att få prioritera olika i kyrkorna inom den budget vi har. En del kyrkor kanske bara kan vara öppna delvis för allmänheten, förklarar Torbjörn Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".