Lättare få höga betyg i friskolor

Det är lättare att få bra betyg i friskolor än i de kommunala gymnasieskolorna. Det visar en färsk rapport från Skolverket.

Och ett tydligt exempel från Kronoberg finns i Alvesta.

På Alvesta gymnasium är det mindre än 90 procent av eleverna som går ut med godkänt betyg i ett par viktiga kärnämnen, medan alla avgångselever på John Bauer-gymnasiet i Alvesta hade minst godkänt i flera ämnen.

Och rektorn på Alvesta gymnasium Anders Gustafsson han tror att skillnaden framför allt beror på att den övervägande delen av hans elever går på yrkesinriktade program.

- De satsar helt enkelt mer på sina karaktärsämnen än på kärnämnena, säger han.

Av de kommunala gymnasieskolorna var det bara på Wasaskolan i Tingsryd som alla elever gick ut med godkänt eller bättre i nästan samtliga kärnämnen 2005.

Vinnare i dagens allt större gymnasielandskap är enligt Skolverket de elever som har kraft och kunskap att jämföra skolor och välja den bästa.

Och den skola som visar överlägset bäst resultat i Kronoberg till betygen sett, är friskolan Esaias Tegnérgymnasiet i Växjö, som 2005 lyckades med att få alla avgångselever godkända i samtliga ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".