Strömavbrott dyr affär för Veab

Explosionen i en transformator på Sandviksverket i Växjö på tisdagsmorgonen kommer att kosta det kommunala elbolaget Veab runt en miljon kronor. Och Veabs distributionschef Lars Erlén medger att elnätet är sårbart. Och Ulf Roshäll, som är anläggningschef för elnätet, säger att han aldrig varit med om något liknande under sina 20 år i branschen.

Hela Växjö stad drabbades av strömavbrottet när transformatorn på Sandviksverket havererade vid 7.30-tiden på tisdagsmorgonen. Trafikljus och skyltar slocknade, och 28 000 hushåll blev utan ström under omkring en och halv timme. Vid explosionen sprängdes en av de isolerande porslinskåporna på transformatorn bort helt och hållet, och transformatorn började brinna. Ulf Roshäll, som är anläggningschef för elnätet, säger att han aldrig varit med om något liknande under sina 20 år i branschen.

-Jag har inte varit med om någon transformator som har exploderat på det här viset innan, säger Ulf Roshäll.

Vad som orsakade explosionen är oklart. Av någon anledning har det blivit ett överslag inne i transformatorn, säger Ulf Roshäll:

-Det är en kortslutning inne i transformatorn som kan orsaka det här.

Så det är något tekniskt fel på själva transformatorn då?

-Ja, vi misstänker att det måste vara något tekniskt fel på den här transformatorn, säger Ulf Roshäll.

När en transformator slås ut ska strömförsörjningen istället gå via en kraftstation på Västra Mark i Växjö, men när transformatorn havererade blev det överbelastning i nätet och kraftstationen började brinna. Och Veabs distributionschef Lars Erlén medger att elnätet är mycket sårbart.

-Det som har varit det olyckliga här var att vi inte kunde ta oss in i Västra Mark och snabbt koppla om.

Vad anser du om att nätet är så sårbart?

-Ja, det är inte bra att nätet är sårbart, men vi jobbar ju för att det ska bli mindre och mindre sårbart, men en skada kan hända tyvärr, grejerna håller inte för evigt. Och det här är ju en utrustning som är 30 år, men normalt sett brukar en transformator hålla betydligt längre än så.

Vad gör ni i förebyggande syfte så att det här inte händer igen?

-Vi har ju ett förebyggande underhåll. Det här har vi inte upptäckt, sen är frågan om vi hade haft en möjlighet att upptäcka det. Det är sådana frågor vi ställer oss nu, men som vi inte har något svar på ännu, säger Lars Erlén.

Veab har nu kopplat in en reservtransformator, och strömförsörjningen fungerar som den ska. Lars Erlén uppskattar reparationskostnaden för den skadade transformatorn och kraftstationen till runt en miljon kronor, men det är ändå en liten kostnad i sammanhanget, säger han:

-De avbrott, produktionsbortfall och sånt som kunderna drabbas av, är ju mer besvärande än de skador vi haft själva, säger Lars Erlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".