Utdragna studier kan ge lägre pension

Pensionen riskerar bli lägre för den som studerar i många år, i stället för att börja jobba. Och nu när de orangea kuverten med pensionsbeskeden snart dimper ner i brevlådan, är det viktigt att göra aktiva val även om det handlar om små summor. Det säger Björn Blomqvist på Föreningssparbanken i Växjö.

Ungdomar studerar mer än någonsin, och debuten på arbetsmarknaden dröjer, enligt undersökningar som Statistiska centralbyrån gjort. Och färre aktiva år i arbetslivet kan påverka den framtida pensionen.

- Även om det känns avlägset att tänka på pensionen i unga år, så vinner man på att lägga en timme på att sätta sig in i pensionsbeskedet som kommer i postlådan varje år, enligt Björn Blomqvist på Föreningssparbanken.

Ju längre det dröjer innan man börjar arbeta, desto mer medveten bör man vara om vad det innebär.

- Jag tycker man ska vara medveten om vad som händer om man skjuter alltför länge på det, att man inte förvärvsarbetar och får in lön så kan det ha påverkan på din framtida pension, säger Björn Blomqvist.

En som helhjärtat satsar på att hitta ett jobb är 24-åriga Karolina Stridh, som snart tar examen efter att ha studerat på Växjö universitet i 4,5 år. Men enligt henne väljer många andra att söka en kurs som reservplan.

- Jag tror inte man tänker på pensionen då, utan det är nog mer för att ha något att göra och för att få studielån, säger Karolina Stridh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".