Hedersrelaterat våld förekommer även i vårt län

Det så kallade hedersrelaterade våldet är något som även flickor och kvinnor i vårt län råkar ut för. Men hur vanligt det är, finns det ingen som vet.

Enligt en kartläggning som länsstyrelsen gjort är ett tiotal kvinnor i länet drabbade, men hur utbrett det verkligen är, finns egentligen ingen riktig bild över.

- Det finns nog några tjejer här på vår skola som kan vara drabbade. De har i alla fall stor press på sig och måste leva efter mycket stränga regler, säger fem 14-åriga muslimska tjejer från länet som Sveriges Radio Kronoberg pratat med.

Hedersrelaterat våld innebär att någon utsätts för våld och hot för att hon eller han bryter mot vissa regler och för att familjen därmed känner sig vanärad.

Enligt en kartläggning som länsstyrelsen gjort lever omkring 10 invandrarflickor eller unga kvinnor under hot eller utsätts för våld av familjemedlemmar. Men den siffran är omdiskuterad och hur utbrett det här är vet man egentligen inte.

De fem tjejer vi pratat med tror alltså alla att det här förekommer, kanske till och med bland deras skolkamrater. En av tjejerna säger att en kompis som hon umgicks med tidigare var tvungen att leva på ett visst sätt. Och att familjen inte tyckte om att hon tog efter nåt som var svenskt.

-Hon fick inte ha tajta kläder på sig för sin pappa, säger hon.

Men samtidigt tror tjejerna att det här är ovanligt.

- En hel del ungdomar har nog mycket regler, men det är nog få som blir slagna, tror de.