Rejäl skattesmäll för känd bilhandlare

En bilhandlare i Kronoberg ska betala över en miljon kronor i skatt och skattetillägg, det har länsrätten beslutat.

Bilhandlaren eftertaxerades av Skatteverket efter en granskning av drygt 200 bilhandlare i hela landet. Bilhandlaren överklagade beslutet till länsrätten, men länsrätten gick helt på Skatteverkets linje.

Bilhandlarna har enligt Skatteverket försökt komma undan skatt via ett skalbolag, men Skatteverkets granskning under förra året avslöjade upplägget. Det har vi berättat om tidigare.

Bilhandlarna satte in sina provisioner från ett finansbolag i ett gemensamt bolag och det är utdelning från det bolaget som tvisten gäller. Bilhandlarna har skattat för kapitalinkomster eftersom man sålt aktier i bolaget. Men Skatteverket menar att det handlar om regelrätt inkomst av tjänst, som ska beskattas högre. Länsrätten håller med Skatteverket i alla delar och de tolkningar av lagen som skiljer sig från bilhandlarens.

Skatteverket konstaterar också att en liknande konstruktion avslöjades 1998 med flera av de nu inblandade bilhandlarna.

Den nu dömde bilhandlaren i länet ska efter länsrättens dom, betala drygt 820 000 kronor i skatt och drygt 300 000 kronor i skattetillägg.

Ytterligare en bilhandlare i Kronoberg har eftertaxerats av Skatteverket av samma anledning, med cirka 650 000 kronor. Han har också överklagat till länsrätten och det ärendet finns nu på Skatteverket för ny prövning.

Den här bilhandlaren har tidigare sagt till Sveriges Radio Kronoberg att han känner sig lurad av finansbolaget och att han överväger att stämma finansbolaget.