Fler invandrare ska lockas starta eget

För att få fler invandrare att starta egna företag öppnar nu Internationella Företagarföreningen i Sverige, IFS, ett rådgivningscentrum i Kronoberg.

Målet är att 10 nya företag ska startas av invandrare under det kommande året.

- Den här gruppen behöver extra hjälp, till exempel med hur man ansöker om lån och vad man kan få för bidrag, säger Åsa Hallström på Länsstyrelsen, en av dem som arbetat med etableringen av ett rådgivningscentrum.

Invandrare är redan i dag ganska bra på att starta företag. Runt 16% av de omkring 600 företag som startas i Kronobergs län varje år, startas av invandrare. Men många invandrare upplever ändå att det är svårt att komma igång.

Chataboot Nakin, som driver två restauranger i Växjö, hade själv en del bekymmer när hon kom från Thailand till Sverige och ville starta företag.

- Jag hade behövt hjälp med skatteregler och moms, allt var helt annorlunda här jämfört med i Thailand, säger hon.

IFS Rådgivningscentrum har fått 180 000 kronor från Länsstyrelsen i bidrag för att kunna sätta igång. Man kommer också att samarbeta med Almi Företagspartner som sedan länge erbjuder rådgivning till nyföretagare. Och målet är alltså att 10 nya företag ska ha startats av invandrare i länet när 2006 är slut.

En person kommer att arbeta på centret.

- Han eller hon kommer förutom att ge information också ordna nätverksträffar där man träffar andra företagare och får presentera sin idé, säger Åsa Hallström.