Förhandlingar om misstänkt bilkartell

På tisdagen inleds förhandlingarna i Stockholms tingsrätt om en misstänkt kartellbildning bland sju volvohandlare i Skåne och en i Småland. Handlarna riskerar att få betala 71 miljoner kronor.

Det var för närmare två år sedan som Konkurrensverket stämde de åtta Volvohandlarna, efter misstankar om att handlarna ägnat sig åt olaglig prissamverkan. Men misstankarna om kartellbildningen går längre tillbaka än så. I slutet av år 2002 avslöjade tidningen Dagens Industri innehållet i ett internt e-postbrev mellan volvohandlarna.

Mejlet, med rubriken ”Prissättning nya kampanjbilar Volvo” skickades av en av försäljningscheferna till de sju andra bilhandlarna i Skåne och Småland. I brevet stod det:

”Hej Kamrater! Hur gör vi med det nya erbjudandet från Volvo skall vi lägga på 3.000 kr på deras priser som vanligt, och vilka nettopriser skall vi köra med vad tycker ni andra?”

Försäljningschefen som skrev brevet har tidigare sagt till Sveriges Radio att det är ett olyckligt missförstånd och att det bara handlade om en gemensam annonskampanj.

Men Konkurrensverket såg det alltså annorlunda, och fick tillstånd att göra oanmälda besök, så kallade gryningsräder hos handlarna, och verket menar att man nu har bevis för att det förekommit en olaglig prissamverkan.

Konkurrensverket stämde de åtta bilhandlarna på sammanlagt 157 miljoner kronor, men man har sedan dess backat något och idag handlar det om drygt 71 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift, om volvohandlarna blir fällda.

I bilhandlarnas yttranden förnekar alla att de brutit mot konkurrenslagstiftningen. Nu blir det alltså Stockholms tingsrätt som får avgöra var sanningen ligger.