Privatpersoner räddar hockeyklubbars ekonomi

Givmildheten bland idrottssupportrar har visat sig vara guld värd för föreningar i ekonomisk kris. Inom loppet av bara några veckor har tre ishockeyklubbar i Kronobergs län fått in runt en miljon kronor från privatpersoner och företag.

Ishockeyklubben Troja/Ljungby är en av de klubbar som börjat samla in pengar genom en nystartad fond. Enligt klubbens ordförande Jan-Owe Fredriksson har man inte satt upp något mål för hur mycket kampanjen ska ge, hur stor fonden ska kunna bli. Men man ska driva på i alla händelser fram till att säsongen börjar i höst. Hittills har 32 givare teckat sig, vilket innebär 62 000 kronor.

Men även andra ishockeyklubbar i länet behöver extra tillskott i kassan. SR Kronoberg har tidigare rapporterat om att Tingsryds AIF varnat för en grundläggande ekonomisk kris i föreningen. Till och med A-lagets existens är hotad, enligt ordförande Tommy Palmér. Olika former av insamlingar gav dock klubben över 700 000 kronor i nya pengar på bara ett par månader, och den pågående säsongen är räddad.

Ishockeyklubben Växjö Lakers har satt igång med något man kallar Supporterspelaren, en insamling för att köpa nya spelare. I dagsläget är den potten uppe i över 200 000 kronor. På några veckor har de tre föreningarna tillsammans alltså dragit in kring en miljon kronor tack vare sina kampanjer.