Muhammed teckningar drabbar bönder

Bojkotten i muslimska världen mot mejeriföretaget Arla Foods får nu ekonomiska konsekvenser för länets mjölkbönder. Arlas styrelse har nu beslutat att sänka mjölkpriset till bönderna med 4,1 öre.

Börje Olofsson från Älmhult är ordförande för Arlas mjölbönder i länet. Han menar att sänkningen är ett hårt slag mot bönderna.
- Det känns inte alls bra. Det känns konstigt när man som mjölkbonde i Småland blir påverkade av en konflikt många hundra mil ifrån, säger han.

300 bönder
De nära 300 mjölkbönder i Kronobergs län som levererar mjölk till Europas största mejeriföretag Arla Foods kommer nu alltså att känna av bojkotten av företagets produkter. Bojkotten är en protest mot Muhammed-teckningarna i danska Jyllands-Posten.

Enligt Arla värderas bortfallet till över 10 miljoner kronor per dag och företagets styrelse har sen en tid tillbaka varnat för att de skulle tvingas sänka mjölkpriset till bönderna.

1 april
Nu har Arla alltså beslutat att sänka priset med 4,1 svenska öre per kilo mjölk. Innebörden är att de bönder som levererar till Arla får nöja sig med ett pris strax under 2,56 kronor per kilo.
Det nya priset gäller från den 1 april och tillsvidare.

För en normalstor gård innebär det en förlust på runt 20 000 per år, säger Börje Olofsson. Trots att det låter som en liten summa så tror han att det här kan innebära slutet för en bonde som redan idag har det tufft.
- Det kan vara det lilla som göra att man bestämmer sig i den ena eller den andra riktningen.