Dråpdömd 15-åring släppt

Den 15-årige pojke som dömdes i tingsrätten för knivdråpet på stadsdelen Dalbo i Växjö i september förra året har försatts på fri fot.

På onsdag i nästa vecka ska domen meddelas av Göta hovrätt. Det faktum att han igår släpptes ur häktet, tyder på att 15-åringen frias säger hans advokat, Magnus Lundh till Sveriges Radio Kronoberg.
-  Den vanligaste anledningen till att man blir släppt på det här viset är att de kommer att fria. Mycket talar för det, säger han.

15 åringen dömdes mot sitt nekande av Växjö tingsrätt för knivdråpet på Ola Karlsson i området Dalbo i Växjö i september förra året. Domen blev sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

Men domen överklagades både av 15 åringen och vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Göta hovrätt. Nu på onsdag meddelar hovrätten sin dom. Men redan en vecka före domens släpptes alltså pojken ur häktet. Det här kan betyda att han kommer frias.

Åldern
Turerna har varit många kring rättegången. Bland annat har det funnits delade meningar om hur gammal pojken egentligen är. Enligt uppgifter är han bara 14 år, och därmed inte är straffmyndig. Åldersdiskussionen kan vara en anledning till att han nu släppts, säger hans advokat Magnus Lundh. 
- Den frågan måste Hovrätten pröva nu också.

En annan anledning till att 15 åringen släpps kan vara att pojkens bror tagit på sig skulden för dödshuggen. Brodern har sedan dådet hållit sig gömd men skickade en inspelning på en dvd skiva där han erkänner.

Glad
Vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson ville inte kommentera att 15 åringen släppts ur häktet.
15 åringen däremot har sagt till sin advokat att han är lättad över att hovrätten nu försatt honom på fri fot.
- Han var naturligtvis jätte glad. Han är ändå bara 15 år och suttit häktad sedan den 13 eller 14 september, det är frågan om ett halvår, säger advokaten Magnus Lundh.