700 fåglar avlivas efter aggressivt H5-fall

Under lördagen avlivas alla fåglar som finns i det hägn utanför Oskarshamn, där en gräsand som drabbats av en aggressiv form av H5-viruset upptäcktes.

Omkring 700 fåglar måste avlivas eftersom de är inhägnade och därför uppfattas som tamfjäderfä. Majoriteten, ungefär 500 stycken, är gräsänder men även 150 fasaner och mellan 20 och 30 höns och duvor kommer att avlivas. Jordbruksverket räknar med att bli klara under lördagen.

-Vi har sex veterinärer, runt tio assistenter och personer från hemvärnet på plats, så jag tror att vi ska hinna bli klara. Men alla fåglar ska fångas en efter en, säger Karin Åhl, biträdande avdelningschef för djuravdelningen vid Jordbruksverket, till TT.

Avlivningen kan utföras på två sätt. Antingen får fågeln en dödlig injektion eller så görs en så kallad halskotpelardislokation, som i princip innebär att man bryter nacken på fågeln.

-Men jag tror att de kommer att använda en avlivningsspruta. Det är viktigt att det går lugnt till, säger Karin Åhl.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".