"Jag tvingades att säga upp mig"

- Jag kände mig tvungen att säga upp mig, att kommunen ville bli av med mig, säger en av de långtidsjukskrivna i Kronoberg som sagt upp sig mot ersättning.

Det blir allt vanligare att långtidssjukskrivna inom kommuner och landsting sägs upp eller köps ut av sina arbetsgivare.

Det har vi berättat om tidigare.

”Lotta” hade jobbat som undersköterska inom den kommunala äldreomsorgen i 25 år när kroppen sa ifrån. Hon hade fått värk i lederna och kände sig utmattad och stressad och blev så småningom sjukskriven. Och i åtta år var hon hemma från jobbet under långa perioder.

Men trots att ”Lotta” var sjukskriven i så många år lyckades kommunen inte omplacera henne. Hon hade gärna stannat kvar inom kommunen om hon bara hade fått ett annat, lättare jobb säger hon, och hon är mycket besviken på kommunen.

- Kommunen har hanterat detta mycket dåligt under åren. Jag tycker inte att kommunen ställt upp för mig, säger ”Lotta” till SR Kronoberg.

Förra sommaren kände sig ”Lotta” mer och mer som en börda för kommunen och efter förhandlingar sa hon upp sig mot en ersättning på 12 månadslöner.

Bara i Kronoberg gjordes mellan 15 och 20 uppgörelser förra året där anställda sa upp sig själva mot en ersättning från sin arbetsgivare, enligt fackförbundet Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".