Barnens fullmäktige klubbade igenom pengar till regnskogen

På onsdagen hölls Barnens fullmäktige i Växjö. Omkring 1 000 grundskoleelever från Växjö kommun besökte Konserthuset under dagen för att besluta om pengar till välgörande ändamål, lära sig mer om politik och ställa etablerade politiker mot väggen.

- Jag tyckte det var kul att vi kunde få vara med och bestämma lite, säger Lotta Fejzullaho, som går i sjätte klass.

Hon får medhåll av niondeklassaren Andreas Gustavsson.

- Det är bra då vi under 18 inte har någon rösträtt ännu, så att vi får vara med och påverka lite, säger han till SR Kronoberg.

30 av Växjö kommuns 42 grundskolor är med i demokratiprojektet barnens budget, där skolorna har fått dela på 500 000 kronor. 480 000 av dem ska användas på skolorna - hur och till vad är eleverna med och bestämmer.

De resterande 20 000 skänks till välgörande ändamål och under fullmäktige argumenterade elevrepresentanter för de olika förslagen. Till slut stod det klart att pengarna skulle gå till regnskogen.

Dagen innehöll också en barnhearing där eleverna ställde politiker mot väggen. Lotta Fejzullaho tänkte bland annat fråga varför de har så mycket makt, varför inte de som inte är politiker kan ha mer makt, och varför det inte finns fler jobb för vuxna.

Det är andra gången Växjö kommuns barn- och ungdomskommitté arrangerar Barnens fullmäktige, första fullmäktige gick av stapeln 2003. Tanken är att eleverna ska bli aktiva och delaktiga, och lära sig mer om demokrati. Och Elin Andersen som går i nian på Växjö Walldorfskola, hon önskar att dagen ska påverka även de vuxna politikerna mer långsiktigt:

- Man kan ju hoppas att det leder till mer respekt för oss, jag vet inte hur många politiker som intresserar sig för barn och ungdomar, men man kan ju hoppas att det är många.

Maria Carlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".