Idag kan Wejryd bli ärkebiskop

Idag avgörs om nye ärkebiskopen kommer från Växjö stift. Valet står nu mellan biskopen i Växjö, Anders Wejryd, och Ragnar Persenius från Uppsala. Rösterna beräknas vara räknade vid 12.30-tiden.

Det är första gången som en ny ärkebiskop utses genom direkta val. Tidigare tog Svenska kyrkan fram tre kandidater men sen var det upp till regeringen att bestämma vilken av dem det skulle bli.

Favorit
Biskop Anders Wejryd från Växjö stift är favorittippad och även i spelbolagens vadslagningar talar oddsen för Wejryd.
Rösterna beräknas vara räknade vid 12.30-tiden. Skulle kandidaterna få lika många röster så avgör lottning saken. Den nye ärkebiskopen kommer att tillträda sitt nya jobb vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 2 september.

Känner båda
Magnus Andersson, kyrkoherde i Vislanda församling, känner båda kandidaterna:
- Många är övertygad om att det lutar åt Anders Wejryd. Men samtidigt som jag lyckönskar honom till en ny tjänst så tycker jag att det så fall blir en förlust för stiftet, säger han.

- Jag tror att det båda två kan tillföra kyrkan goda kontakter i det som pågår, till exempel samtal med missionskyrkan. Båda två kan föra den dialogen framåt.

Vad tror du om utgången?
- Jag tror att det blir Anders

Emma Cajnerud

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".