Polisrektor lovar bättre IT-kunskap

Efter kritik från Rikskriminalpolisen i Stockholm så tar nu Växjö univeristets polisutbildning hjälp av Rikskrims IT-rotel för att utbilda sina studenter.

Som vi berättade imorse anser Rikskriminalens IT-rotel att Växjös polisstudenter inte får tillräcklig kunskap om hur man utreder brott som sker på Internet.

- Men vi ska börja samarbeta, först och främst ska vi diskutera om det vi gör inom Internet-området är tillräckligt, säger Betty Rohdin som är prefekt på Växjö polisutbildning.

IT-relaterad brottslighet är all brottslighet med någon koppling till Internet. Det kan till exempel vara att man luras när man köper varor via Internet, att man hotas i ett e-mail, eller att nån laddar ner barnpornografiska bilder till sin dator.

Och trots att undersökningar visar att den här typen av brott bara ökar, så har polisutbildningen i Växjö aldrig tidigare begärt hjälp med undervisningen, från Rikskriminalens IT-rotel. Något som Polishögskolan i Stockholm länge sett som en självklarhet.

I Växjö tar man istället in poliser från regionen för att undervisa. Och resultatet blir enligt Patrik Håkansson på Rikskriminalens IT-rotel att studenterna i Växjö bara får lära sig hur man upptäcker brott på Internet, inte hur man sen går vidare och utreder det.

- Det här stämmer, men man måste komma ihåg att det är en kort utbildning och det går inte att fördjupa sig hur mycket som helst inom alla områden, säger Betty Rohdin.

Men under våren startar ändå samarbetet.

- Allt kan bli bättre och jag ser fram emot IT-rotelns besök, säger Betty Rohdin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".