Vann mot Försäkringskassan efter 13 år

Efter 13 års kamp har arbetsskadade Peter Rydberg från Alvesta nu fått rätt mot Försäkringskassan.

Försäkringskassan har flera gånger under de 13 åren försökt dra in Peter Rydbergs ersättning, och drev till slut ärendet ända till kammarrätten.

Men kammarrätten dömde till Peter Rydbergs fördel, och han har nu full sjukersättning.

- Det har varit ett halvtidsjobb att få klarhet i det man har rätt till. Och det känns som ett stort plus nu när man fått rätt mot Försäkringskassan, säger Peter Rydberg till Sveriges Radio Kronoberg.

Allt började i slutet av 70-talet då 18-årige Peter Rydberg började arbeta på en möbelfabrik i Alvesta, med att fästa fjädrar i soffdynor och fåtöljer. En syssla som framför allt belastade axlar och händer hårt - med ett tryck på runt 20 000 kilo om dagen. Och efter något år kom problemen.

Från början höll Försäkringskassan med om att smärtorna var arbetsrelaterade och Peter Rydberg fick livränta. Efter det har han haft kortare anställningar i andra branscher men eftersom problemen finns kvar så har jobben han haft aldrig blivit långvariga.

Och sedan dess har han alltså gång på gång tvingats överbevisa Försäkringskassan som velat dra in den ersättning som de en gång beviljat.

Och även om Peter Rydberg är lugn i dag - efter att kammarrätten har gett honom rätt - är han mycket kritisk till det sätt som Försäkringskassan jobbar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".