Kritik mot polisutredning vid rättegång om våldtäkt mot barn

Under onsdagen inleddes rättegången i Växjö tingsrätt mot en 47-årig man från Markaryds kommun som står åtalad för att under lång tid ha våldtagit en flicka från hon var 8 år gammal. Men nu riktas stark kritik mot de poliser som höll i förhören med flickan. Det är 47-åringens advokat Peter Haglund som beslutat sig för att anmäla poliserna till Justitieombudsmannen, JO.

- Poliserna tvingade flickan att anklaga mannen, de ställde inte frågor utan kom med påståenden, säger Peter Haglund.

Det var i februari i år som den 47-årige mannen greps. Anledningen var att flickan, som idag är 13 år gammal, berättat att mannen från det hon var åtta år gammal haft sexuellt umgänge med henne. Men enligt Peter Haglund så ville hon själv inte anmäla honom, utan det gjordes av andra. Och att anmälan sen överhuvudtaget gick vidare, berodde till stor del på att poliserna som förhörde flickan tvingade fram vissa svar, anser han. I mars åtalades 47-åringen för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

- Det här är de värsta förhörsprotokollen jag läst, om polisen gör så här så kan vem helst bli åtalad för våldtäkt, säger Peter Haglund.

Sveriges Radio Kronoberg har pratat med två av de tre poliser som höll förhören med flickan. Men ingen av dom vill kommentera anklagelserna. Men Anna-Karin von Schoultz som är åklagare i målet, håller med om att förhören inte genomfördes helt korrekt.

- Jag anser att det finns vissa brister, till exempel ledande frågor, säger hon. Men tvärtemot Peter Haglund, så anser Anna-Karin von Schoultz att bevisen mot 47-åringen trots det här är väldigt starka. Och att de första förhören som hölls med flickan inte har så stor betydelse. - Flickan kommer höras under rättegången, och få svara på frågor, därför får de förhören mindre betydelse, säger hon.

Therese Gabrielsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".