Ny musik på världsmusikdagar

Nyskriven musik från hela världen kommer att presenteras på världsmusikdagarna i Växjö.

52 länder kan leverera nutida, experimentell musik till fyra intensiva musikdagar år 2009.

Bara själva namnet på festivalen, Listen to the World, alltså lyssna på världen, tror Thomas Liljeholm ska väcka nya lyssnare av lite smal, mer experimentell musik.

Det är Växjös kammarorkester Musica Vitae som framför verket ”Djävulen i klocktornet” av Fredrik Ed. Och just Musica Vitae kommer förstås att vara ett av dragplåstren i världsmusikdagarna i Växjö. Vilka internationella storheter som kan tänkas komma är lång ifrån klart. Ny musik ska skrivas och att festivalen kommer till Växjö är faktiskt inte heller slutgiltigt klubbat av International Society för Contemporary Music, som är ägare av festivalen.

Världsmusikdagarna har funnits sedan 1923 och nästa svenska festival inträffar 2009, den kommer att turnera i tre städer, i Visby poängteras tonsättarna, i Göteborg omvärldsperspektivet och i Växjö musikerdelen. Men Thomas Liljeholm hoppas kunna samverka med olika av länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".