Uppdraget: Halvera kostnaderna Resultatet: 10 miljoner back

Halvera bidragskostnaderna.

Det var uppdraget för den nybildade enheten Arbete & Utveckling som ytterst styrs av dom tyngsta kommunpolitikerna i Växjö.

Resultatet blev i stället en spräckt budget och 10 miljoner back.

Nu har politikerna kritiserats av revisorerna för sitt sätt att hantera sitt ansvar.
Resultatet har inte blivit som det var tänkt.
Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten och kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson:
- Vi hade ju en förhoppning om att få balans i ekonomin. Men vi har ett fortsatt överskridande och även om vi gjort vissa framgångar med att få personer i arbete så är det inte tillräckligt, säger han


Misslyckats
Enligt kommunrevisorerna har dom ledande politikerna i Växjö, som vi berättat i tidigare, misslyckats med att styra, följa upp och kontrollera sin egen verksamhet.
Det gäller framför allt den nybildade enheten Arbete & Utveckling som lyder direkt under kommunstyrelsen.
Enheten startade i januari förra året, har en budget på över ett hundra miljoner kronor och har ett hundratal anställda.
Målet var att halvera kostnaderna för försörjningsstödet, motsvarigheten till socialbidrag. Men så har det inte blivit. I stället spräcktes budgeten 2005 med tio miljoner kronor.
- Jag tycker att resultatet i stort sett har blivit sämre än det var innan, säger Katrina Brännström (m) som är kommunrevisorernas ordförande.

Carl-Olof Bengtsson:
- Det håller jag inte med om. Vi har bland annat satt upp ett delmål, att 25 procent av den gruppen som verkligen står till arbetsmarknadens förfogande ska komma ut i egen försörjning, och det når vi faktiskt med råge 2006.

Rätt i viss kritik
Men även om kommunstyrelsens ordförande Carl-Olof Bengtsson inte vill ge sig själv och övriga kommunstyrelsen helt underkänt, så ger han samtidigt kommunrevisorerna rätt i delar av sin kritik när det gäller styret av Arbete & utveckling som hanterar några av dom mest utsatt grupperna inom Växjö kommun.
- Till nästa mandatperiod måste vi ha en egen organisation, skild från kommunstyrelsen, för Arbete & Utveckling. Nummer två, och det får jag ta på mig, vi behöver bli bättre på att dokumentera och protokollföra olika diskussioner. Där har vi anledning att bli bättre, säger han.

Lennart Ernstsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".