Linnéa, 86, ska minska klyftan mellan kommuner och landsting

Landstinget och kommunerna i Kronoberg ska jobba mer över gränserna för att bättre kunna ta hand om sina patienter och omsorgstagare.

Och för att klara detta har man tagit hjälp av en fiktiv person, 86-åriga Linnéa, som har en mängd sjukdomar och krämpor.

- Vi vill förbättra nätverket för de äldre och multisjuka. Vi vet att många äldre är oroliga för mycket och att det blivit missar i informationen och då måste vi bli bättre och möta de äldres behov på ett så bra sätt som möjligt, säger Per-Henrik Nilsson som är chef för medicinkliniken på Växjö lasarett och den som håller i Linnéaprojektet.

I sex månader har den påhittade personen 86-åriga Linnéa, som behöver både sjukhusvård och kommunal omsorg, stått i centrum för ett 70-tal anställda inom landstinget och länets kommuner. Vilka behov har Linnéa och vilken hjälp får hon och var i vårdkedjan brister det? Det är några av de frågor som deltagarna i Linnéaprojektet nu har jobbat med.

Och för Sari Rosvall som arbetar inom hemsjukvården i Moheda har mötet med andra personalgrupper betytt mycket.

- Det känns viktigt att vi får träffa varann i landsting och kommun, få samtala och komma med lösningar på problem som kanske bara blir stora i onödan, säger hon.

Den traditionella klyftan mellan landsting och kommun är djupt rotad och gör att patienter och omsorgstagare ibland hamnar i kläm. Vardagliga saker som till exempel när på dagen en patient skrivs ut från lasarettet, vilka som är med på en vårdplanering eller vem som informerar vem om till exempel mediciner kan vara avgörande.

Men förhoppningen är nu att Linnéaprojektet ska öka kunskapen och förståelsen över gränserna och därmed leda till en bättre vård och omsorg för den enskilde.

- Vi kan använda det här nätverket för att föra ut nya kunskaper som inte är genomförda ute i verkligheten. Vi har massor av förbättringsagenter nu som är utbildade och den metodiken är användbar för nästan allting som man vill förbättra och ändra, säger Per-Henrik Nilsson.

Han säger också att Linnéaprojektet kommer att få en fortsättning i höst i Linnéaprojektet 2.

- Då får vi en chans att låta ännu fler grupper träffa varann över förvaltnings- och yrkesgränserna inom kommunerna och landstinget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".