Källman cupsegrare

Förre Växjö HF-spelaren Jonas Källman blev Champions League-mästare i handboll på valborgsmässoafton.

- Just nu är jag bara så himla lycklig, säger Jonas Källman till SR Kronoberg samtidigt som han ahr svårt att hålla sig för skratt.

Vann med råge, dessutom. 37-28 och totalt över de två matcherna med 62-47 - rena rama utklassningen, alltså.

Den helspanska finalen var i praktiken avgjord redan efter Ciudads sexmålsseger mot Portland San Antonio i första mötet.

- Nu ska vi ut på torget i eftermiddag och ta emot publikens jubel. Sen är vi kungar i kväll, skrattar Källman från Spanien.

Om den svenske målvaktsveteranen Tomas Svensson och hans Portland hade några som helst förhoppningar försvann de omgående i Quijote Arena. Att försöka ta sig igenom Ciudads storväxta försvar var ungefär som att slåss mot väderkvarnar.

Det går inte att vinna såna kamper - och redan efter 20 minuter hade Ciudad dödat all spänning. Då var det nio bollar upp, 15-6. Och i halvtid 21-11. I den vevan fick Svensson sin dos av förnedring mot de blivande mästarna.

Ciudad kunde kosta på sig att slå av på takten efter pausen och koncentrerade sig på att hålla Portland på rimligt avstånd.

Efteråt utbröt det stora puss- och kramkalaset när Källman & Co i det multinationella mästarbygget firade den efterlängtade segern. Champions League-bucklan har varit saknad i prisskåpet, helst eftersom det förra året blev förlust mot Barcelona.

Källman har spelat i klubben sedan 2002 och sedan han kom från Skövde har det varit Ciudads mål att vinna Champions League.

I och med segern är han tredje svensk som vunnit den tyngsta klubblagstiteln i handboll.

För den svenske vänstersexan är inte utmaningarna över. Ciudad har redan vunnit EM för klubblag, kan nu skryta med Champions League-titeln och har chansen till två pokaler till innan säsongen är över: ligan och spanska cupen. Men ligan blir tuff att ta. Barcelona är två poäng före.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".