Allmänheten ska hjälpa trafikpolisen

Polisen i Kronobergs län förbereder sig nu för att införa en underrättelsetjänst även inom trafikpolisen.
Allmänheten kommer därmed få en central roll i jakten på att avslöja trafiksyndare.

– Var har vi de farliga trafikmiljöerna och var finns det påverkade förare? Vi känner till mycket men behöver mer information, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronobergs län.

Många tips
Kriminalpolisen har sedan tidigare en underrättelsetjänst och nu är det trafikpolisens tur att få en liknande organisation. Redan i dag får polisen in mängder med tips om rattfyllerister, olämpliga bilförare och farliga trafikplatser.
Men uppgifterna kommer in från olika håll och kräver en effektivare bearbetning och sammanställning för att polisen i större utsträckning ska kunna agera effektivt.

Mejl
En viktig informationskanal som polisen hoppas på är mejl med tips om trafiksyndare.
- Vi har använt mejl i vissa brottsutredningar. För ungdomar är det ett naturligt kommunikationssätt och det är lätt att lämna information till polisen den vägen.

Men mejl som kommer under helgen, vad händer med dem?
-  Det är mycket möjligt att vi inte kan bevaka det under helger och kvällar. Då får vi hänvisa till telefon, säger Robert Loeffel.

Trafikpolisens underrättelsetjänst ska även öka förutsättningarna för olika polisdistrikt att samarbete i trafiksäkerhetsfrågor.
Erfarenheterna av en underättelsetjänst även för trafikpolisen är ännu så länge begränsade. Endast polisdistrikten i Västra Götaland och Västernorrland har infört organisationen.

Enligt planeringen ska underrättelsetjänsten vara igång i Kronobergs län före sommaren.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".