Eneroth (s) sågar partikamratens förslag om företagshälsovården

Mer sjukvård inom företagshälsovården och ansvar för sjukskrivningar, det föreslår socialdemokraten Anna Hedborg i en utredning. Men det avfärdas helt av ordföranden i riksdagens socialförsäkrings-utskott, Thomas Eneroth, socialdemokrat från Växjö.

Thomas Eneroth är måttligt road av partikamraten Anna Hedborgs funderingar om företagshälsovårdens utökade uppgifter.

För Anna Hedberg anser att företagshälsovården inte bara ska ägna sig åt mer sjukvård, den ska också kunna ta över en del av försäkringskassans ansvar vid sjukskrivningar. Och att låta företagshälsovården få utökade befogenheter är inte lämpligt i det korta perspektivet, enligt Thomas Eneroth.

Anna Hedborg hänvisar till situationen i bland annat Finland och Tyskland, där man har förstärkt sjukförsäkringssystemen direkt på arbetsplatserna.

Men att mer sjukvård för företagshälsovården skulle avlasta landstingets sjukvård och därmed kanske också öka tillgängligheten där, det imponerar inte på Thomas Eneroth.

- Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Jag tror att det kan vara viktigt att vi har en fortsatt stark primärvård som vi kan vända oss till när vi ska få våra sjukvårdsbehov tillgodosedda, säger Eneroth till SR Kronoberg.

Bert Augustsson
bert.augustsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista