Höga halter av farligt ozon

Luftföroreningshalterna av marknära ozon har varit extra höga i helgen. De höga halterna kan irritera slemhinnor och lungor och är extra besvärligt för personer med astma.

Luftföroreningshalterna av marknära ozon bildas av en kemisk reaktion när bland annat kväveoxid möter solljus. Även under söndagen räknar Svenska miljöinstitutet med att halterna kommer överstiga den halt som kan vara farlig för människor.

De höga halterna kan irritera slemhinnor och lungor. De är extra besvärliga för dem som har astma. Upplever man problem är det bäst att stanna inomhus.

Föroreningarna kommer främst från trafiken men även från olika typer av förbränningsanläggningar. Stora mängder transporteras också via luften från andra länder.

På grund av kemiska reaktioner är halterna av marknära ozon oftast högre på landsbygden jämfört med i tätorten där ozonet omvandlas till andra ämnen på grund av andra föroreningar som finns där.

Kim Ohlsson
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista