Kraftig kritik mot slopad timplan

Förslaget om att slopa timplanen i grundskolan, det vill säga den reglerade lärarledda undervisningen, möts av starka protester.

I Växjö, som är en av remissinstanserna i landet, säger åtta av tio rektorer nej till det här förslaget, och även bland lärarna finns stora tveksamheter.

Benice Nilsson som är lärare på Fagrabäckskolan i Växjö säger att skolan behöver den struktur som timplanen ger, och att det blir svårt för nyutexaminerade lärare att veta var de ska lägga fokus om inte timplanen finns.

Eva Wallberg är ordförande i Timplanedelegationen på Utbildningsdepartementet, som ligger bakom förslaget, och hon menar att vinsten med förslaget blir att skolorna fokuserar på målen istället för en tidsfördelning.

Timplanen är den centrala plan som reglerar hur många timmar eleverna har rätt att få lärarledd undervisning i olika ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista