Facklig kritik mot privatiserad hemtjänst

Fackförbundet kommunal tvekar inför den planerade privatiseringen inom hemtjänsten i Växjö.

Och i Solna, som Växjö delvis har som förebild, är dom fackliga företrädarna mycket kritiska till hur privatiseringen av hemtjänsten fungerat.

Lars Olsson på Kommunal i Solna:

- Vårdtagarna fick inte det som de skulle och våra medlemmars arbetsmiljö var helkass. De fick knappt några raster, det jobbades över och sedan ifrågasattes det om det skulle vara någon övertidsersättning och så vidare.

Växjö har bland annat studerat hur privatiseringen av hemtjänsten fungerat i Solna, där har omsorgstagarna haft möjlighet att välja privata entreprenörer sedan 2002.

Enligt Solna kommuns version har resultatet varit en påtaglig kvalitetsutveckling.

Men kommunals företrädare i Solna anser att privatiseringen fört med sig både arbetsrättsliga och arbetsmiljömässiga problem för personalen och att det också drabbat vårdtagarna.

Och Gullvi Strååt på Kommunal i Växjö är tveksam.

- Spontant känner jag ju att det blir lite oro för mina medlemmar, säger hon.

Växjö kommun räknar med att teckna avtal med privata vårdbolag till hösten för att öka omsorgstagarnas valmöjlighet. Från fackligt håll finns det alltså en rad invändningar och kritik mot en privatisering.

Och Undersköterskan Marie Sjöqvist, som arbetat fem år inom hemtjänsten, ser också risker, men samtidigt fördelar.

- Jag kan tänka mig själv att jobba privat. Man kanske får göra mer saker hos vårdtagarna som vi inte få göra nu, storstädning till exempel. Och man kanske får mer tid för vårdtagarna. Det bli också kanske mer samma personal som kommer och att dom blir mer trygga i det, säger Marie Sjöqvist.

Omkring tusen kommuninvånare har idag rätt till hemtjänstinsatser inom Växjö kommun och kommer - om planerna på privatisering blir aktuell - kunna välja om dom vill ha privat eller kommunal hemtjänst. Lars-Gunnar Jönsson är en av dom.

- Det är som med allt annat, det spelar ingen roll vad det står på skylten. Om det är vård det handlar om så har det ingen betydelse för mig. Det är intresset dom visar och vad man kan skrika på hjälp om som betyder något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista