Företagsklimatet i Kronoberg går bakåt

Kronoberg är ett av de län vars företagsklimat utvecklas sämst i landet. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rankinglista som presenterades idag.

För bara två år sedan låg kommunerna i södra Sverige generellt bättre till än de i norra Sverige. Men nu går norrlandskommunerna framåt - medan många av kommunerna i till exempel Kronoberg, Blekinge och Kalmar tappar.

Det är bara två kommuner i Kronobergs län - Markaryd och Uppvidinge - där företagarna tycker att klimatet förbättrats. Allra sämst betyg får Lessebo som halkar ner till plats 257 av totalt 290. Även Växjö, Alvesta och Ljungby kommun tappar placeringar och i Älmhult kan man se en negativ trend. Det är femte året i rad som kommunen halkar lägre ner på rankinglistan.

Undersökningen bygger på statistik och företagarnas egna åsikter och upplevelser. Att företagarna tycker att företagsklimatet försämrats i flera av kommunerna tror Eilon Fransson, som är regionchef på Svenskt Näringsliv, beror på att kommunerna varit för ”nöjda”.
- Vi tycker att vi har ett hyfsat företagsklimat och då är det lätt att man både från politiskt håll, tjänstemannahåll och från företagarnas sida nöjer sig. Men det här får vi ta som en tydlig varningssignal och det är kraftsamling som gäller om inte kommunerna på andra håll i landet ska få för stort försprång, säger han.

Tingsryd kommun är en av dom kommuner som faller mest - hela 62 placeringar jämfört med förra året. Tittar man på vad företagen tycker där så har det blivit klart sämre när det gäller till exempel kommunal service och atittyder från kommunala tjänstemän, visar undersökningen.
Marie-Louise Hilmersson, centerpartistiskt kommunalråd i Tingsryd, är besviken.
- Det känns jättetråkigt att det blev på det hållet och framför allt när det var så stor skillnad från tidigare år. Vi måste jobba vidare med det här och kanske försöka samarbete med andra kommuner runt om i länet för att se varför de lyckats bättre än oss, säger hon.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".