Ungdomsministern uppmärksammade länets låga arbetslöshet bland unga

Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har minskat i landet de senaste åren. Men trots det kommer arbetslösheten bland unga att bli en het valfråga.

I länet är ungdomsarbetlösheten långt under riksgenomsnittet, något som imponerade på ministern Lena Hallengren som var på besök i Växjö på måndagen.

Men Växjötjejen Leyla Bekir, som har varit arbetslös i några månader, är framför allt kritisk till samhällets attityd mot arbetslösa ungdomar:

- Vi är inga hjälplösa, hopplösa ungdomar som inte har något för oss. Det känns väldigt obehagligt att bli bemött på det sättet från allmänheten. Vi är duktiga, vi kan saker, vi har gjort andra saker tidigare och vi kan göra saker efteråt. Bara för att man råkar vara arbetslös ett halvår, betyder inte det att man är ett hopplöst fall för samhället, eller att man inte duger till någonting, säger Leyla Bekir till SR Kronoberg.

Stöd av Real Life
Leyla Bekir studerar till civilekonom på Blekinge tekniska högskola, men har just nu ett uppehåll och är tillbaka hemma i Växjö där hon nu söker jobb. Men hittills har det inte gått så bra.

Men genom arbetsförmedlingen har Leyla Bekir i stället kommit i kontakt med organisationen Real Life, som hjälper arbetslösa ungdomar. Med stöd av dem driver hon ett eget företag, där hon köper och säljer underkläder främst via internet.

Ungdomar mötte ministern
På måndagen träffade Leyla Bekir tillsammans med runt 15 andra ungdomar ungdomsminister Lena Hallengren och berättade om sin syn på arbetslösheten, vilken hjälp de fått från olika håll och vad de saknar.

Och bilden från Kronoberg, med många projekt och aktiva både ungdomar och vuxna, imponerade på Lena Hallengren:

- Jag tyckte det var kul att höra beskrivningen av hur många olika aktörer som blir involverade. Genom att många får vara med och vara vuxenförebilder och vuxenkontakter så är det också många vuxna som får ungdomskontakter, och det ska inte underskattas. Att också vuxna får möjlighet att möta unga människor och höra deras bild, är också väldigt viktigt, säger Lena Hallengren till SR Kronoberg.

Viktig valfråga
Ungdomsarbetslösheten i landet ligger på omkring 12-13 procent, av dem är runt 2 600 långtidsarbetslösa ungdomar - en siffra som har sjunkit mycket under de senaste åren.

Kronoberg har bland de lägsta siffrorna i riket, bara 4,3 procent arbetslösa ungdomar. Av dem är drygt 40 stycken långtidsarbetslösa.

Frågan är nu vilken betydelse ungas sysselsättning kommer att få inför höstens val:

- Ungdomsfrågor är viktiga och sysselsättningsfrågor är viktiga, och då blir också ungas sysselsättning väldigt viktig. Jag hoppas även att den är viktig i varje kommun, för dem som arbetar med ungdomar, och för regeringen är den också viktig, säger Lena Hallengren.

Och Leyla Bekirs tips till ungdomsministern är kort och koncist:

- Lyssna på enskilda individer, vad de har att säga.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista