Dålig stimulans för äldre

Många anhörigvårdare har synpunkter på den verksamhet som bedrivs på korttidsboenden för äldre. Bland annat saknas det ibland meningsfulla aktiviteter och mental stimulans på boendena.

Just nu genomför Länsstyrelsen en granskning av kommunernas korttidsboenden.

Hittills har bara Tingsryds kommun granskats. Där finns en särskild enhet med korttidsplatser som erbjuder bra möjligheter till rehabilitering, enligt Anne-Britt Gustavsson på Länsstyrelsen.

I mindre kommuner brukar det i övrigt vara svårt att tillgodose alla skilda typer av behov på ett och samma ställe.

Länsstyrelsen har precis inlett granskningen av de kommunala korttidsboendena i länet. Dels handlar det om att kartlägga tillgången, hur många platser det finns - och dels om behovet. En viktig bit är också att granska innehållet som erbjuds under en persons vistelse.

Det var efter en rapport om kommunernas stöd till anhörigvårdare som Länsstyrelsens bestämde sig för att göra en tillsyn.

I rapporten hade flera anhörigvårdare synpunkter på korttidsboendena. Ett exempel är en kvinna som hade förhoppningar om att maken skulle få mycket träning och vara fysiskt bättre efter tiden på korttidsboendet, men det blev tvärtom.

Det är också viktigt för anhörigvårdare att känna sig trygga med boendet de lämnar sina närstående på, att veta att de har det bra och samtidigt själva kunna ta vara på ledigheten.

Granskningen av korttidsboendena ska vara klar i slutet av året. Det är sen upp till kommunerna att förbättra verksamheten, och även göra en åtgärdsplan om det finns mer allvarliga påpekanden och kritik från Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".