Mjölstopp på foderfabriker efter salmonellasmitta

Efter det stora salmonellautbrottet i södra Sverige har Lantmännen beslutat att inte återuppta produktionen av mjölfoder. Fortsättningsvis ska fodret värme-behandlas, vilket innebär att det kommer att säljas i form av pellets.

Salmonellautbrottet började i julhelgen. Smittan spreds via mjölfoder från Lantmännens anläggning i Åhus. Totalt fick 29 drabbade gårdar spärras av och prover togs på 235 gårdar.

Smittan orsakade också två månaders produktionsstopp i Åhus när fabriken skulle saneras.

Mjölstoppet berör fabrikerna i Åhus, Norrköping och Falkenberg som i stället kommer att producera pellets. Det är en process som tar lite längre tid och produkten blir därför dyrare.

-I värsta fall kan det bli så att några kunder lämnar oss för någon som fortfarande levererar mjölfoder. Men vi gör det här för att undvika nya utbrott av salmonella, säger Kjell Larsson, fodersäkerhetsansvarig vid Lantmännen Lantbruks foderdivision, till TT.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista