30 000 strokedrabbade om året uppmärksammas på Strokedagen

Under onsdagen uppmärksammas alla de människor som varje år drabbas av hjärnblödning eller hjärninfarkt, genom en internationell Stroke-dag. Stroke är en av de absolut vanligaste dödsorsakerna i Sverige.

- Det värsta var rädslan, jag tänkte att ”nu är det slut”, säger Lena Tegvall från Växjö, som drabbats av stroke två gånger.

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, det vill säga propp, och för hjärnblödning. Var 17:e minut får någon i Sverige en stroke, det innebär att 30 000 svenskar drabbas varje år. För kvinnor är stroke den näst vanligaste dödsorsaken efter cancer, för män den tredje vanligaste efter cancer och hjärtinfarkt.

Men trots att det är så här vanligt läggs väldigt lite resurser på vård till de som drabbas av stroke. Det anser Stroke-riksförbundet som nu uppmanar till en nationell handlingsplan för stroke.

- Det är bara en bokstav som skiljer hjärninfarkt och hjärtinfarkt åt, men trots det får hjärtsjuka betydligt mer hjälp, menar riksförbundets ordförande Marianne Ytterberg.

- Jag håller med, det har dragits in på viktig vård, till exempel måste landstingen bli bättre på att hjälpa till även efter det att patienten lämnat sjukhuset, säger Lena Tegvall.

När man tittar på Lena Tegvall så märker man inte alls att hon drabbats av stroke.

- Men menen sitter inuti, jag har svårt att läsa, skriva, blir lätt trött och klarar inte av för mycket oljud, säger hon.

Lena Tegvall fick sin första stroke 1991, då var hon bara 36 år gammal. Andra gången var år 2000, när hon var 45. Sex år har nu gått sen dess, och det har varit en väldigt jobbig tid, berättar hon.

- Först är man akut sjuk, sen ska man lära sig leva med sin sjukdom och sedan ska man acceptera att livet inte blev som man tänkt sig, säger hon.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".