Äntligen invigdes Bergaåsen

På onsdagen, efter flera års förseningar, invigdes Bergaåsen, vattentäkten utanför Ljungby från vilken Växjö och Alvesta-borna i framtiden ska få sitt dricksvatten.

- Jag trodde vi skulle kommit betydligt längre än vi gjort idag, men jag är ändå glad att vi är igång, sa tekniska nämndens ordförande i Växjö Lars-Erik Karlsson.

Det var inget band som som klipptes för att inviga Bergaåsen idag. Istället tryckte Lars-Erik Karlsson tillsammans med Alvestas oppositionsråd Mats Jonssonoch Ljungbys kommunalråd Carina Bengtsson, på en knapp, och vatten började spruta som en fontän ur marken.

Sommaren 2008 ska allt vara klart, då är alla rör mellan Ljungby, Alvesta och Växjö lagda. 70 000 personer i Alvesta och Växjö kommuner kommer då få sitt vatten härifrån. Men egentligen skulle allt varit klart redan i år, projektet har blivit kraftigt försenat. Dels på grund av att Bergaås-projektet är så stort, att omfattande miljötillstånd krävts. Men också på grund av att människor som bor i närheten protesterat mot bygget, och ärendet fick avgöras i Miljööverdomstolen.

Förseningarna har också inneburit att det hela blivit betydligt dyrare än kommunerna först räknade med. 370 miljoner kronor slutar notan på, istället för 280 miljoner.

Under invigningen fick alla också smaka på vattnet.

- Det smakar mycket bra, men jag vet inte om jag kännt skillnad mellan det här och dagens Växjövatten, sa tekniska nämndens ordförande i Växjö Lars-Erik Karlsson.

Och kommunalrådet Carina Bengtsson och oppositionsrådet i Alvesta Mats Jonsson ansåg att vattnet höll hög kvalité. 

- Det smakar ingenting, precis som det ska vara med vatten, sa Mats Jonsson.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista