För dålig kunskap för att hjälpa elöverkänsliga

Det kommer att bli komplicerat för kommunerna att ta fram lämpliga områden för elöverkänsliga som inte längre klarar av att bo kvar hemma. Det konstaterar planchefen i Alvesta, Ingegerd Andersson.

Tusentals master och ett okänt antal sändare och elektriska apparater, både privata och allmänna, skapar elektriska och magnetiska fält.

Omkring ett par hundra tusen svenskar säger sig ha problem med strålningen, enligt den stora folkhälsoenkäten från 1999.

Vanliga symptom är hudbesvär, huvudvärk, eller influensaliknande symtom, illamående, yrsel eller ljuskänslighet. Och situationen har förvärrats med den trådlösa tekniken som blir allt vanligare, enligt Elöverkänsligas riksförbund

Elöverkänsligas riksförbund klassas numera som ett handikappförbund - men sambandet mellan hälsoproblem och de elektromagnetiska fälten är inte säkerställd, enligt Statens Strålskyddsinstitut, SSI.

Men för de drabbade är sambandet klart och Alvesta är nu en av de åtta kommuner i länet som ska ta ställning till elöverkänsligas krav på att ta fram kartor över lugna områden.

Ett krav som det är komplicerat att tillmötesgå, även om ambitionen finns där, enligt Alvestas planchef Ingegerd Andersson.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista