Patienters säkerhet äventyras av nytt datasystem

Dataföringen av patienternas journaler skulle ge landstinget stora vinster, inte minst ekonomiskt. Men datasystemet som används har visat sig innehålla brister och fel som gör att patientsäkerheten inte kan garanteras.

– Bland annat har medicinföreskrifter försvunnit från journaler och det är allvarligt, säger landstingsdirektör Sture Andersson.

Stoppas
Nu stoppas införandet av det nya systemet tillfälligt vid flera av länets kliniker. Hur mycket merkostnader dataproblemen innebär för landstinget är oklart.
Målet med det nya datasystemet är att samla all sjukvårdsinformation om varje person på ett och samma ställe.

Sex landsting
Förutom Landstinget Kronoberg har ytterligare sex landsting runt om i landet köpt in systemet, bland annat i Kalmar. Även där stoppas nu användandet sedan patientsäkerheten inte kunnat garanteras. Där kom information om olika patienter upp i en och samma journal.

Möte
Samtliga sju landstingsdirektörer som köpt in systemet ska ha ett möte med leverantören för att diskutera det här.
– Vi ska poängtera att för vår del handlar det här datasystemet om ett rationaliseringsverktyg, ett sätt att förbättra vården både för patienter och personal och då är det viktigt att det fungerar. Iallafall att det är säkert. Säkerhet går före snabbhet, säger han.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista