Kronobergarna anmäler flest brott mot barn

Kronobergarna anmäler - i förhållande till folkmängden - flest antal misshandelsbrott mot småbarn i hela landet.

Det framgår av en ny rapport som Rädda Barnen står bakom.

I rapporten framkommer det också att polisen satsar mycket olika på antalet barnutredare i förhållande till de anmälda brotten.

Kronobergspolisens barnutredare har - trots det stora antalet anmälningar - betydligt färre brott per utredare än de flesta av de andra polisdistrikten.

Mellan åren 1994 och 2004 ökade antalet anmälda misshandels- och sexbrott mot barn från 70 till 195 i Kronoberg.

En förklaring till ökningen är att fler anmäler i dag än tidigare, men Rädda Barnen anser att olikheterna i landet är mest uppseendeväckande och frågar sig om rättssäkerheten för barn beror på var de bor.

Störst skillnad finns mellan Gotland och Västmanland, enligt rapporten.

- Om det här nu speglar handläggningstider och så vidare, då är det definitivt mer rättssäkert att vara barn på Gotland än i Västmanland, säger Per-Erik Åström på Rädda Barnen.

Efter det uppmärksammade fallet med tioårige Bobby, som brutalt mördades, har debatten handlat mycket om varför så få anmäler när barn far illa. En undersökning visar att hälften av dem som misstänkt att ett barn utsatts för övergrepp gör en anmälan.

Men Rädda Barnens nya rapport visar att beroende på var man bor i landet finns det stora skillnader i polisens resurser att utreda det misstänkta brottet. Organisationen är orolig över att de varierande resurserna sätter barnens rättssäkerhet i gungning.

Oacceptabelt

Erik Lagerholm, enhetschef på Rikspolisstyrelsen (RPS), tvivlar inte på att det stämmer.

- Det är sannolikt helt rätt att det påverkar barnets rättssäkerhet, men därmed inte sagt att det är en dålig rättssäkerhet generellt, säger han till TT.

Justitieminister Thomas Bodström tycker det är oacceptabelt.

- Vi har understrukit det i vår styrning av polisen, att särskilt arbeta med att förbättra utredningsverksamheten som berör övergrepp mot barn. Och då måste det gälla i samtliga 21 län, inte bara på vissa ställen, säger Bodström till TT.

Han anser att bästa sättet att förbättra polisens utredning av barnärenden är att satsa på så kallade barnahus, specialenheter kring utredning av utsatta barn där myndigheterna samsas under samma tak för att barnen ska slippa skickas hit och dit.

Skärpta krav

- Det ger den trygghet som barnet behöver. Det leder också till fler fällande domar av skyldiga personer. Ju större trygghet ett barn får, desto bättre blir berättelsen om vad som har hänt och det ökar möjligheten att klara upp brott, säger Thomas Bodström.

I dag finns barnahus på sex platser i landet.

-2008 ska det finnas över hela Sverige, lovar justitieministern.

Dessutom arbetar RPS just nu med att skärpa kraven på landets polismyndigheter.

- Det ska finnas personal med kompetens att arbeta med barn, tidsregler ska hållas, samverkan ska byggas upp med åklagare och socialtjänst och lokalerna ska vara barnanpassade. Dessa saker kräver vi att de genomförs i varje län. Vi kommer dessutom att följa upp det mycket noggrant, säger Erik Lagerholm.

TT/SR Kronoberg
nyheter@kronoberg.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista