60 miljoner till skola och omsorg i Växjö

Det går bra för Växjö.

Och den rödgröna majoriteten lägger fram en rekordbudget inför 2007.

Sammanlagt handlar det om 95 miljoner kronor som delas ut.

Trots att majoritetspartierna i Växjö, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, läger fram en stark budget så skriver dom ner målet för att få bidragsberoende i arbete, från en halvering till en minskning med 25 procent 2007 av antalet bidragstagare.

- Det är en stark budget men vi har med rätta blivit kritiserade för att ha halvering som mål. Det håller inte och därför är vi nu lite försiktigare med målsättningarna och då är dom också lättare att mäta och genomföra, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson.

Fyra miljoner kronor riktas mot utbildning och arbetsmarknadsåtgärder för att pressa tillbaks arbetslöshet och utanförskap. Det är en blygsam summa i sammanhanget.

Dom stora satsningarna i den rödgröna majoritetens budgetförslag inför nästa år riktar sig i stället framför allt mot skolan och omsorgen. Dom små kommuninvånarna blir fler till antalet och det gäller också dom äldre.

Drygt 30 miljoner kronor ska förstärka budgeten för barn och utbildning och omsorgen ska också få ett tillskott med ett belopp i samma storlek, sammanlagt alltså över 60 miljoner kronor till skolan och omsorgen.

Och även Kultur och fritid får sitt och det gäller också Länstrafiken som tappat resenärer i en fart som oroar politikerna

Ett budgetförslag med en klar vänsterprofil, konstaterar vänsterpartiets kommunalråd, Karin Högstedt:

- Vi är nöjda, säger hon.

I 13 år har dom rödgröna nu lagt fram gemensamma budgetar i Växjö och dom är numera så samkörda att dom inte ens själva kan redogöra för partiskillnaderna i budgetprioriteringarna.

Några särskilt dramatiska kompromisser i förhandlingarna har i vart fall inte krävts den här gången, försäkrar dom.

Och det socialdemokratiska kommunalrådet Carl-Olof Bengtsson går gärna till val med en rekordbudget at luta sig mot.

- Jag känner mig trygg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".