Unik tapetserarutbildning läggs ner

Den enda nationella gymnasieutbildningen för tapetserare i hela landet, som i dag finns på Sunnerbogymnasiet i Ljungby, ska läggas ner.

Intaget till tapetserarprogrammet stoppas inför nästa läsår, ett beslut som politikerna i Ljungby tog i april. Anledningen är för dåligt intresse för utbildningen och att det saknas pengar.

Och både lärare och elever är mycket besvikna över det här.

- Det känns tråkigt att ingen annan får möjlighet att gå här, jag har lärt mig jättemycket, säger 18-åriga Emma Lindkvist, som blir en av de sista att ta studenten på programmet.

Emma Lindkvist är en av totalt fem elever som går på tapetserarprogrammet på Sunnerbogymnasiet i Ljungby. Hon har flyttat hit från Filipstad för att lära sig hantverket, som funnits på skolan sedan 1955.

I nuläget har hon inget arbete på gång efter studenten, tapetserarna har en tuff marknad att slåss på. Den bästa chansen är att starta eget, något som Emma Lindkvist tänker satsa på i framtiden.

Beslutet att lägga ner utbildningen tog politikerna i Ljungby med bred majoritet i april. Det innebär att intaget till tapetserarprogrammet, som är den enda renodlade gymnasieutbildningen för framtida tapetserare i Sverige, stoppas inför nästa läsår.

Något som tapetserarläraren Lars Stellan Jönsson är mycket besviken över.

- Jag tycker det är sorgligt att det är detta beslutet som gäller, att klippa den sista nationella gymnasieutbildningen i landet. Det kunde blivit ett fint hantverkscentrum för Ljungby. Och det är ju hela hantverket, ett gammalt kulturarv, som nu går i graven, säger han.

På tapetserarutbildningen finns också 16 elever från KomVux. I dagsläget får vuxenutbildningen vara kvar, ett tag till i alla fall, något beslut att lägga ner den är inte tagit ännu.

Det finns ytterligare tre utbildningar för tapetserare i landet. En yrkesutbildning i Lerums kommun, en så kallad KY-utbildning, kvalificerad yrkesutbildning, i Kramfors och i Stockholm finns en 120 poängs akademisk utbildning på Malmstenskolan, som är kopplad till Linköpings universitet.

De två förstnämnda är relativt nystartade. Totalt går det knappt 100 elever på samtliga tapetserarutbilningar i landet, enligt Sveriges tapetserarmästares centralförening.

Och studenten Emma Lindkvist hoppas att utbildningarna får leva kvar. Framför allt gymnasieutbildningen i Ljungby, annars går många miste om en bra chans, säger hon.

- Det är synd, för man kan hitta rätt även på gymnasiet. Jag hade aldrig hållit på med möbler innan gymnasiet, men det kändes att det var det jag ville göra, säger hon.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista