Elever sörjer tapetserarutbildning

Att den unika tapetserarutbildningen på Sunnerbogymnasiet i Ljungby nu läggs ner, är något som både elever och lärare är mycket ledsna över.

Beslutet fattades av politikerna i Ljungby kommun tidigare i vår.

Socialdemokraten Jan Gustav Rydh, som är barn- och utbildningsnämndens ordförande, försvarar beslutet med att intresset är för dåligt från ungdomar.

- Det är omöjligt att bedriva en utbildning utan elever, säger han i en kommentar till SR Kronoberg.

Intaget till tapetserarprogrammet på Sunnerbogymnasiet stoppas inför nästa läsår. I dag går det fem gymnasieelever på utbildningen, samtliga tar studenten om några veckor.

Det finns också 16 vuxenstuderande på utbildningen. Och vad det gäller den delen, som sköts via KomVux, finns ännu inga beslut fattade om framtiden, säger Jan Gustav Rydh. Intresset från vuxna är också större än från ungdomar.

Men att intresset skulle vara för lågt från dem som ska söka till gymnasiet är ett dåligt argument. I alla fall om man ska tro 18-åriga Emma Lindkvist som snart tar studenten på tapetserarprogrammet i Ljungby. Hon tycker att alternativet att välja tapetserarutbildningen borde finnas kvar.

- Det är synd att utbildningen läggs ner, för gymnasiet är jättebra att göra det på. Även fast många inte vet vad de ska göra, kan man hitta rätt även på gymnasiet, det har jag gjort, säger Emma Lindkvist.

Men beslutet är fattat och kommer att genomföras. Även om barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Gystav Rydh inte stänger alla dörrar inför framtiden. Och han tycker själv att det är tråkigt att tvingas lägga ner den traditionella hantverksutbildningen:

- Jag tycker att det är jättebeklagligt. Men om fem-sex år kanske det kommer att vara ett riktigt inneyrke och att det kommer behövas tapetserare i högre grad.

Men Jan Gustav Rydh erkänner i nästa andetag att det är svårare att starta programmet igen, om man väl lagt ner det.

Maria Carlström
maria.carlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".