Våldtäktsdömd gripen i Habo

Den våldtäktsdömde 42-årige mannen som igår rymde under en permission i Habo utanför Jönköping, omhändertogs senare på kvällen av polisen.

Polisen kom honom på spåret efter ett tips och en mc-polis prejade mannen i en gångtunnel i Habo.

-Han var lite stökig, säger Bengt Netterström, länsvakthavande vid polisen i Jönköpings län.

Men omhändertagandet skedde utan större dramatik och 42-åringen fördes till Jönköping på kvällen för vidare transport till Sankt Sigfrids sjukhus i Växjö.

Mannen dömdes i höstas till rättspsykiatrisk vård för våldtäkt på sin hustru och avtjänar sitt straff på Växjösjukhuset. Han var tillsammans med två vårdare i Habo där han skulle besöka sina barn.

Han fick då tillåtelse av sina övervakare att prova sin motorcykel. Han passade på att köra därifrån.

-Jag vet inte vilka instruktioner vårdarna har men personligen tycker jag det är tjänstefel, säger Bengt Netterström.

Mannen försvann vid lunchtid och motorcykeln hittades på kvällen bara ett kvarter från den plats där han skulle besöka sina barn.

Järnvägsstationen i Habo ligger inte långt från den plats där motorcykeln hittades. Om mannen åkt tåg och sedan kommit tillbaka till Habo är oklart. På kvällen fick polisen tips om att 42-åringen åkte moped från stationen och in i samhället.

-Vi vet inte vad han gjort under dagen, säger Bengt Netterström.

Under den tid mannen var ute i friheten fick hans före detta hustru polisskydd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista