Mänskliga faktorn låg bakom dödsolycka

På ett och samma dygn har två svåra sågverksolyckor inträffat i länet. På måndagseftermiddagen avled en 62-årig man efter en olycka på ett sågverk i Urshult, och under natten till tisdagen skadade en kvinna fingrarna på ett sågverk i Vislanda.

De båda arbetsplatsolyckorna inträffade på två av Vida Timbers sågverk. Enligt Sante Dahl, som är koncernchef, var det den mänskliga faktorn som låg bakom dödsolyckan.

- Det är första gången under mina 29 år i branschen som jag är med om en dödsolycka på ett av våra sågverk och det är naturligtvis en gång för mycket, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Det var när den 62-årige sågverksoperatören skulle rengöra en flismaskin som olyckan inträffade. Mannen väntade inte tills att maskinen stannade helt utan öppnade luckan för tidigt. Luckan flög då upp och träffade mannen som for i marken med en väldig kraft och avled omedelbart av skadorna.

Den andra olyckan, som var av ett lindrigare slag, inträffade på ett sågverk i Vislanda. En kvinna fick in handen i en maskin och sågade av ett finger. Kvinnan fördes under tisdagen till handkirurgen i Malmö.

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare rapporterat om att träindustrin är en ovanligt olycksdrabbad bransch.  Bara i Kronobergs län rapporterades 32 olyckor och 22 arbetsskador från trä- och möbelindustrin under förra året. Det är tre gånger så många olyckor som i andra branscher, enligt Arbetsmiljöverket.

Sante Dahl ser allvarligt på de båda olyckorna men säger att företaget redan i dag prioriterar säkerhetsarbetet framför allt.

- Det är en riskutsatt bransch, men säkerhetsrutinerna uppdateras så gott som dagligen. I framtiden måste vi sätta ytterligare fokus på säkerhetsarbetet, säger han.

Arbetsmiljöverket ska nu utreda de båda olyckorna. Polisen har också beslutat att inleda en förundersökning för att utreda om något arbetsmiljöbrott ligger bakom dödsolyckan i Urshult.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista