Flyktingbarn tvingas från Alvesta

Riksdagen har bestämt att flytta ansvaret för asylsökande föräldralösa barn från Migrationsverket - till kommunerna. 25 barn som bor i ett gruppboende i Alvesta måste nu flytta därifrån eftersom Alvesta kommun sagt nej till att ta över verksamheten.

Från och med den 1 juli tar kommunerna över Migrationsverkets ansvar för asylsökande barn som kommer till Sverige utan föräldrar.

Eftersom Alvesta kommun inte ser någon möjlighet att driva verksamheten vidare i nuläget måste 25 barn som bor i Migrationsverkets gruppboende i Alvesta flytta därifrån. Ännu är det oklart vart, men förmodligen kommer de att hamna i någon annan svensk stad.
Två av dem som nu måste flytta är 16-åriga Berktie Negusse och 17-åriga Ana Music. De har bott i Alvesta i två år respektive ett och ett halvt år, och de trivs bra i Alvesta.

- När jag först fick höra var det jättejobbigt. Det är svårt för jag älskar personalen och mina kompisar så mycket, så det gör ont i hjärtat att veta att vi kanske inte kommer att träffas igen, säger Berktie Negusse.

Och Ana Music håller med.
- Jag tycker samma sak som Berktie. Jag tycker om Alvesta men vi kan inte göra något för att få stanna här, säger hon.

Senast den 30 juni måste alla barn som bor i gruppboendet i Alvesta ha flyttat ut. Från och med då tar kommunen över ansvaret för barnen, men Alvesta kommun har sagt nej till att driva boendet vidare. Enligt Per-Olof Hjälmefjord, enhetschef på Migrationsverkets Barn- och ungdomsenhet, så hade kommunen behövt mer tid på sig för ett sådant beslut.
- Man skulle ha fått övergångsregler och fått mer tid på sig för att kunna förbereda ett övertagande, men det här är ett riksdagsbeslut och vi har inte så mycket att säga till om här, säger han.

I samband med att kommunerna tar över ansvaret för föräldralösa asylsökande barn så tvingas Migrationsverket i Alvesta varsla 20-25 personer om uppsägning.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista