Företagare i Traryd utsatt för terror

Nu kommer det nya uppgifter om att det bedrivits påtryckningar mot företagare i Traryd. Per Fyhrlund har tidigare drivit ett företag i Traryd och han säger sig ha utsatts för terror.

Som vi berättat tidigare stoppade en dansk företagare sin etablering av en brikettfabrik sen han fått obehagliga telefonsamtal.
- Jag är inte alls förvånad utan det är en fortsättning på den terror som bedrevs när jag körde pelletsfabriken med anmälningar till miljö- och byggnadsnämnden och till polisen för att vi bland annat eldat lösningsmedel, vilket är helt befängt. De har också klagat på att byggnaden inte är estetiskt tilltalande och att skorstenen låter som klockorna i Notre Dame, säger Per Fyhrlund som bedrivit en pelletsfabrik i Traryd.

Spanska ryttare
Under Per Fyhrlunds tid som företagare i Traryd fick han utstå ren ”terror” som han beskriver det. Flaggor stals och hissades på halv stång vid Traryds idrottsplats. Dessutom lades så kallade Spanska ryttare ut på vägar utanför fastigheten, vilket medförde att flera bilar fick punktering.

– Under åren som gått har det hänt en del konstiga saker som att bland flaggorna har blivit stulna. Vi hittade dem hissade på halv stång på Traryds Idrottsplats. Spanska ryttare har blivit utslängda på vägen varvid ett stort antal fordon har fått punktering. Att det inte hände en allvarlig olycka är ett under.
Nu har det återigen blivit protester vilket gjort att det danska företaget istället valde att förlägga verksamheten i Polen och därmed försvann upp mot 10 arbetstillfällen från byn.

Kommunalråd kritiskt
Per Fyhrlund riktar nu skarp kritik till de protestmetoder som används.
Även Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson ser protesterna som ett bakslag för bygden

- När allt går enligt regelverket är det bedrövligt när enskilda personer sätter käppar i hjulet för samhällsutvecklingen, säger Bengt Germundsson (kd).

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista