Prostituerade kritiserar Lagrell

Svenska Fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, kritiseras nu av Fackförbundet för prostituerade i Tyskland. Detta för att han öppet tagit avstånd från prostitution i samband med fotbolls-VM.


Oavsett hur Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vänder sig i frågan om sexhandel under VM så möts han av kritik.

De prostituerades fackförbund i Tyskland anser att han har försvårat deras arbetsvillkor.
- Prostitution är ju lagligt i Tyskland och nu tycker facket att mitt uttalande tvingar ut kvinnor och män på gatan igen, säger han.
Lars-Åke Lagrell har varit i kontakt med fackförbundet och förklarat sin syn på saken och hoppas därmed att saken är utagerad.

Men det kommer även kritik från ett annat håll. Kvinnoföreningen Soroptimisterna ska hålla en manifestation mot traficking och prostitution i Växjö i helgen och vill att Lars-Åke Lagrell kommer dit för att ta emot en protestskrivelse. Något som han tackat nej till, med hänvisning till att han redan sagt vad som finns att säga i frågan. Det upprör föreningens ordförande, Margareta Ambré.
- Jag tycker att Lars-Åke Lagrell borde ta varje tillfälle i akt för att uttrycka sitt avsky för prostitution, säger hon.

Lars-Åke Lagrell anser att det är en omöjlig fråga att komma vidare med.
- Vi kan varken göra något som de tyska prostituerade vill, eller påverka den tyska lagstiftningen, som tillåter sexhandel. Vi i Fotbollförbundet har sagt vad vi vill i den här frågan - att vi tar avstånd från prostitution både i Tyskland och i Sverige - men det finns inget mer vi kan göra, säger han.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista