Ungdomar vill sporta spontant

Samtidigt som många varnar för att unga rör sig för lite, så finns det väldigt få idrottsanläggningar där man kan idrotta ”spontant”, utan att vara med i någon förening.

Därför vill Ungdomsrådet i Alvesta kommun bygga en inhägnad så kallad spontanidrottsplats vid Stenlyckeskolan, centralt i stan.

550 000 kronor skulle det kosta och Riksidrottsförbundet och UEFA kan sponsra med 160 000 kronor. Ungdomsrådet vill att kommunen, med flera, ska sponsra med resten.

Socialnämnden har sagt nej till det här med hänvisning till att det saknas pengar, men kommunstyrelsen har inte fattat beslut i frågan ännu.

Sandra Pettersson, 16 år och från Moheda, är en av medlemmarna i Ungdomsrådet och hon tycker att det behövs en plats i Alvesta där alla ungdomar - oavsett vem man är eller hur mycket pengar föräldrarna har - ska kunna samlas och spela fotboll, landhockey, basket eller liknande, helt spontant.

- Vi vill ha en spontanidrottsplats för att ungdomar ska kunna hålla samman på ett och samma ställe. Sedan kostar det en del att vara med i föreningar och alla har inte råd med det, säger hon.

Spontana idrottsplatser finns i många andra städer runt om i landet, de brukar kallas ”Kulan” och sponsras till viss del av Riksidrottsförbundet och UEFA. Bland annat har Sandra Pettersson och hennes kompisar i Ungdomsrådet varit och tittat på en liknande anläggning i Karlshamn.

- Det var inspirerande, och jag skulle tycka att det var jättetråkigt om det här inte gick igenom i Alvesta. Vi har jobbat med det här lång tid nu, säger hon.

Emma Cajnerud
emma.cajnerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista