Allt fler kvinnor dras till högerextrema

Högerextrema grupper som Nationalsocialistisk front och Nationaldemokraterna får allt fler kvinnliga medlemmar. I dag utgör kvinnorna ungefär en femtedel av grupperna.

Det visar en kartläggning som tidskriften Expo har gjort.

Chefredaktören Daniel Pohl ser flera förklaringar, dels att den traditionella familjebilden lockar och dels rädsla för trakasserier.

När hundratals nazister marscherade genom Stockholm på nationaldagen förra året var en stor andel av deltagarna kvinnor.

Den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, som har ett starkt fäste i Stockholm, har på tio år mångdubblat antalet kvinnliga medlemmar.

Samma sak är det med de främlingsfientliga partierna Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, där antalet kvinnliga medlemmar idag utgör upp emot en femtedel.

Ett kvinnoförbund har bildats, Nationella kvinnoförbundet. Enligt Daniel Pohl lockas också kvinnor av den traditonella bilden av familjen, där kvinnan sköter hemmet och föder barn.

Men trots fler kvinnor är det sällsynt med kvinnliga ledare i de här grupperna.

Peter Karlsson
nyheter@kronoberg.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista